Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Oana de la Savori Urbane. Vă invit să o încercați și voi deoarece este minunată. Sosul a ieșit puțin mai gros. Dacă doriți puteți să renunțați la amidon și să-l fierbeți câteva minute în plus până când se îngroașă suficient.
Pui cuptorul la încins la 170 C și tapetezi 2 tăvi cu hârtie de copt (eu am folosit o tav de 30x11cm și una de 14x8cm de silicon). Este important ca acestea să fie pregătite înainte de a ne apuca de treabă.
Bați albușurile spumă tare cu 2 prize bune de sare. Când au devenit consistente și spumoase pui zahărul tos (pe tot deodată) și esența de lămâie și pe cel vanilat și continui baterea la viteză mare până când obții o spumă densă, lucioasă și foarte tare (ca la bezea).
Peste spuma de albuș pui toate ingredientele deodată! Cerni făina, adaugi fructele confiate, ciocolata și alunele de pădure tocate mărunt și deasupra torni jumătate din untul topit.
Cu mișcări largi de sus în jos înglobezi toate componentele în spuma de albușuri. Torni și restul de unt topit și-l înglobezi ușor. Împarți compoziția de chec de albușuri în cele două forme pregătite și o nivelezi.
Introduci checurile în cuptorul preîncins la 170 C și le coci 35-40 de minute, până când se rumenesc frumos și trec testul cu scobitoarea.
Scoți formele cu chec de albuș din cuptor și le lași nemișcate 5 minute, apoi le răstorni pe un grilaj de bucătărie și le îndepărtezi hârtia de copt. Checurile au nevoie de aer ca să se răcorească încet. Se taie doar după răcirea completă.
Între timp pregătești sosul de mure. Pui murea la fiert cu zahărul pentru 10 minute. O mixezi și o treci prin sită. Sosul rezultat se pune la fiert.
Separat pui amidonul în apă rece și omogenizezi, apoi adaugi peste sosul de mure și omogenizezi compoziția și o lași să fiarbă până când se îngroașă sosul, amestecând permanent. Lași să se răcească.
După ce s-a răcit checul, se feliază și se servește cu sos de mure.
1
Foarte important! Nu puneți componentele uscate în etape pentru că amestecarea inutilă în masa de albușuri le face să piardă aerul și să se desumfle! Vă va scădea compoziția văzând cu ochii și, în loc de 2 forme de chec veți umple una singură iar checul va fi gumos și îndesat!