Este foarte bun, foarte aromat, foarte aspectuos, iar eu i-am adăugat și puțin mac, să-l fac mai pistruiat.
Scoatem untul din frigider cu 20 de minute înainte de a începe procesul tehnologic, pentru a fi moale. Măcinăm zahărul și îl transformăm în zahăr pudră și dăm deoparte 2 linguri cu vârf din el și le amestecăm cu zahărul vanilat Spălăm afinele și le lăsăm la scurs. Cernem făina împreună cu praful de copt. Pornim cuptorul la 180 de grade. Mixăm untul moale cu zahărul până devine spumos. Adăugăm, pe rând ouăle și mixăm în continuare până la omogenizare. Presărăm și puțină sare, apoi adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm amestecul de făină cu praful de copt. Adăugăm esența de lămâie, macul și la final, încorporăm afinele trecute prin jumătate din cantitatea de zahăr oprită. Se pot trece prin făină, sau se pot congela ușor. Tapetăm forma de chec cu hârtie de copt și întindem aluatul uniform în ea. Coacem checul la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau în funcție de cuptorul fiecăruia. Îl lăsăm, apoi, 10 minute în formă, să se tempereze și să nu se deformeze. Îl servim pudrat cu zahărul oprit. Să vă fie de folos!
1
Afinele se trec prin zahăr pudră pentru a nu migra toate la baza checului.
2
Mai există și varianta de a congela afinele înainte de a le încorpora în compoziție.