Brioșele sunt prăjiturele care însoțesc o ceașcă de ceai sau de cafea, ca în istorioarele englezești cu ceaiul de la ora 17.... Dacă brioșele mai consistente sunt pentru ceai, cele mai pufoase vor însoți o ceașcă de cafea.
Rețeta mea de brioșe cu ciocolată pentru cafea, diferă de aceea pentru ceai.
Din aceste ingrediente se pot face 24 de brioșe.
Se taie ciocolata în mici bucățele, care vor fi încorporate în brioșe.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă. După ce au început să crească, se adaugă zahărul pe rând, câte o lingură și apoi, vanilia.
Se adaugă și gălbenușurile pe rând, unul cîte unul și se continuă mixarea compoziției. Când s-au încorporat toate gălbenușurile și se constată că zahărul s-a topit, se încorporează și făina în ploaie, cu grijă să nu se formeze cocoloașe. La sfârșit, se adaugă și uleiul, uniformizând bine compoziția.
Se pregătesc formele pentru brioșe și se pun în tava specială. Se pune câte o lingură de compoziție în fiecare formă și apoi ciocolata tăiată în mici bucățele. Se mai pune, peste ciocolată, încă o lingură de compoziție, se decorează brioșele și se dau la cuptor, la foc potrivit. Când s-au rumenit, se scot din cuptor și din tava specială și se lasă la răcit înainte de a fi servite.
1
Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să fie la temperatura camerei când vor fi preparate.
2
Separați cu grijă albușurile de gălbenușuri, ca să nu se amestece, pentru a putea să le mixați mai ușor.
3
Nu este nevoie de adaosuri (praf de copt, bicarbonat) pentru a face prăjitura mai pufoasă, Este suficient să respectați rețeta și să bateți/mixați compoziția de la început până la sfârșit, când trebuie să o puneți în forme.
4
Aveți grijă să încorporați puțin câte puțin făina, ca să nu se formeze cocoloașe.