Cum se face coliva

de MotanLaOale in Mancaruri de post, 14 Sep 2012 | 10798 vizualizari

 

Cum se face coliva
Am stat mult pe ganduri daca sa postez sau nu. M-am gandit ca sunt si tineri in randul nostru care nu s-au confruntat cu necazuri si le-ar prinde bine sa stie. Eu am invatat cum se face coliva acum 19 ani si am facut-o asa bine incat de atunci numai eu fac coliva in familie cand trebuie facuta, si am facut multe, chiar prea multe pentru o viata de om. Aceasta este una din cele doua facute acum doua luni.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg arpacas
  • 4 l apa
  • 350-400 g zahar tos
  • 350-400 g miez de nuca
  • coaja rasa de la 2-3 lamai
  • 6 plicuri zahar vanilat (sau 2 fiole esenta vanilie)
  • 2 fiole esenta rom
  • ½ lingurita sare
  • Pentru ornat :
  • pesmet
  • zahar pudra
  • jumatati de miez de nuca, patratele de ciocolata, bomboane de ciocolata, etc
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face coliva:

Arpacasul se curata de impuritati si se spala in noua ape.

Arpacasul spalat se pune la fiert in 4 l apa si sarea si lasam fa fiarba la foc mic (cu tabla sub oala sa nu se prinda) pana ce toata apa este absorbita de boabe iar lingura mare (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru dulciuri) sta dreapta, fara sa cada, daca o infigem in mijlocul compozitiei. (1,5 – 2 ore)

Se amesteca din cand in cand si daca scade apa si arpacasul nu este facut se poate adauga apa calda.

Cand arpacasul este facut si lingura sta in picioare, adaugam zaharul.(se poate adauga zahar sau reduce, dupa gust )

Pentru ca la adaugarea zaharului se va forma iar zeama, mai lasam la fiert pana trece iar proba cu lingura, amestecand tot timpul.

 Cand este gata se niveleaza in oala si se presara pe toata suprafata toata nuca macinata mai mare, se acopera su un prosop udat cu apa rece si stors si se lasa compozitia la racit (de regula se fierbe seara si se lasa la racit pana a doua zi de dimineata).

 Stratul de nuca are rolul sa nu faca crusta tare deasupra la racire.

Dupa ce s-a racit bine (a doua zi dimineata) se adauga coaja de lamaie, vanilia si romul si se amesteca bine.

Se pune compozitia pe platouri si se da forma cu ajutorul unui cutit si se netezeste bine.

Este de consistenta tare se poate pune pe platou si facut inalt ca un tort.

Eu o fac in castron din cauza conditiilor de transport dificil. Este mai comod asa si nu se deformeaza.

Se presara, prin sita, bine pe toate laturile cu pesmet si apoi cu zahar pudra, tot prin sita, in strat uniform.

Daca este bine facuta nu se umezeste si ramane frumoasa.

Se orneaza dupa preferinta facand semnul crucii din ce se prefera.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

ieri la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

ieri la 12:28

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

pe 22.12 la 16:24

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti reteta - de post