Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?

de lauralaurentiu in Piine, 16 Ian 2011 | 11603 vizualizari

 

Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.

 

INGREDIENTE

  • 500 de grame de faina
  • 25 grame de drojdie proaspata
  • 50 de grame de unt topit
  • 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, in functie de capacitatea de absorbtie a fainii)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • finisare: ou batut, lapte, galbenus de ou, seminte pentru presarat etc. - la alegere
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?:

Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute).
Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:
Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:
Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:
Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:
Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:
Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:
Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:
Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):
Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

TIPS-URI

1

incercati sa cantariti aluatul, pentru a obtine japoneze de egale ca marime

2

neteziti cat mai bine sulul de aluat dinc are modelati japonezele, pentru un aspect placut

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftele cu sos de rosii gratinate - Mancarea savuroasa si rapida

de Rocsi 9

ieri la 19:32

Placinta cu branza si vanilie - Reteta simpla si rapida

de laura_n 7

ieri la 16:32

Cheesecake cu dulceață de smochine - Desertul delicios și rapid la pahar

ieri la 10:11

Prajitura cu prune si mascarpone - Desert delicios de toamna

de oanapl 7

pe 29.09 la 18:33

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Focaccia cu rosii cherry si rozmarin