Reteta este cea clasica din Jurcovan. Buna rau, au iesit niste cuiburi de viespoaie, asa mari au crescut. :))))
Toate ingredientrle trebuie sa fie la temperatura camerei.
Se pune faina amestecata cu sarea intr-un castron si se face o gropita in centru.
In centru se pune drojdia maruntita cu zaharul, doua linguri lapte caldut si se amesteca putin.
Se acopera cu o lingura de faina si se lasa la crescut 10-15 minute. (este maiaua)
Se pun in castron toate ingredientele de la aluat si se framanta un aluat elastic nelipicios.
Se poate pune faina sau lapte in plus pentru a framanta un aluat de consistenta dorita.
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul. (30-40 minute)
Se face umplutura amestecand untul cu zaharul pana se inmoaie.
Se intinde aluatul intr-o foaie cat mai dreptunghiulara de 4-5 mm grosime.
Se unge cu amestecul de unt si zahar uniform pe toata suprafata.
Se presara muca macinata pe toata suprafata.
Se ruleaza cat mai strans posibil si se taie bucati de circa 4 cm.
Se strang putin in partea de jos, sa nu iasa untul si nuca, si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu distanta intre ele, deoarece vor creste la copt.
Se mai lasa la crescut 25-30 minute la loc caldut.
Se introduce in cuptorul preancalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.
Nu se deschide cuptorul 20 de minute.
Se face siropul fierband laptele cu zaharul 2-3 minute si apoi adaugand zaharul vanilat.
Cand se rumeneste putin se scoate tava si se pune siropul pe fiecare cuib pe toata suprafata.
Se reintroduce in cuptor pentru 10 minute pana prinde o crusta lucioasa pe suprafata.
Se scot din tava si se lasa la racit, daca aveti puterea sa rezistati.
Sunt bune si calde si reci.
Pofta Buna!
1
Ca sa fie mai usor, intinderea aluatului se poate face jumatate si jumatate.