Pentru aluatul foietaj:
Pentru uns si impachetat:
Pentru crema:
Incepem cu amestecul pentru uns si impachetat:
Intr-un vas punem faina, adaugam untura si framantam bine. Impartim amestecul in 3 parti si dam apoi deoparte.
Aluatul foietaj:
Intr-un vas cernem faina,adaugam praful de sare, zaharul pudra, oul, smantana, bicarbonatul stins cu otet si apa. Framantam un aluat elastic care nu se lipeste de mana.
Punem aluatul pe o planseta presarata cu putina faina, si intindem o foaie patrata.
Cu o parte de untura ungem toata suprafata foii, apoi impachetam unind la mijloc capetele. Lasam aluatul la odihnit pe planseta timp de 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute intindem aluatul din nou, ungem toata suprafata lui cu a doua parte de untura, impachetam din nou unind la mijloc capetele si lasam iar la odihnit 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute intindem aluatul din nou, il ungem cu ultima parte de untura, il impachetam iar unind la mijloc capete si il lasam asa 5 minute.
Dupa ce au trecut cele 5 minute taiem aluatul in doua si intindem doua foi.
Tapetam fundul unei tavi cu hartie de copt, punem foia intinsa si dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos deasupra.
Procedam la fel si cu ce-a de-a doua foaie.
Crema:
Punem la incalzit intr-o oala 1.4 l. Galbenusurile le mixam cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Adaugam incet lapte ramas (100 ml), si mixam in continuare. Apoi incorporam usor faina cernuta in crema de galbenusuri.
Cand laptele incepe sa fiarba, turnam in fir subtire crema de galbenusuri.
Amestecam continuu cu o linguta de lemn/tel pana cand crema se ingroasa.
Pe un fund le lemn punem prima foaie, turnam deasupra crema fierbinte apoi asezam ce-a de-a doua foaie.
Pudram deasupra cu zahar si lasam la racit.
Va doresc pofta buna!!!