Este prima mea crema de zahar ars :D Mi-am propus demult sa fac aceasta reteta si de fiecare data se intampla ceva: nu imi mergea cuptorul, nu aveam toate ingredientele, ba una ba alta ... si tot asa am amanat mereu. Pana acum ... gata ... mi-am adunat toate fortele ca am crezut ca este greu si nu o sa imi iasa si m-am pus la treaba. Cat a stat la cuptor am avut inima cat un puricel... daca nu se face, o sa ramana moale ... ce ma fac :))))) o criza totala am fost. Dar de unde ... este o reteta usoara si foarte gustoasa :X
Intr-o oala punem la foc 3 linguri de zahar pentru caramelizat. Am folosit o oala mica de 1,2 litri. Dupa ce s-a topit zaharul, rotim oala pentru a tapeta peretii cu caramelul obtinut.
Marul se spala si se curata de samburi, apoi se taie in felii subtiri. Dupa ce s-a intarit caramelul asezam feliile de mar pe fundul vasului (ca pentru tarta cu fructe)
Intr-un bol incepem sa pregatim compozitia: se sparg oualele si se bat usor (nu spuma) cu cele 3 linguri de zahar, apoi adaugam esenta de rom si laptele.
Compozitia o turnam incet in oala, astfel incat sa nu deranjam feliile de mar care se vor ridica la suprafata.
In cuptorul preincalzit punem o tava si o umplem cu apa apoi oala cu compozitie o lasam in tava. Se lasa la copt aproximativ 50 minute.
La final, cand crema s-a rumenit, prin metoda scobitoarei, incercam daca este gata. Se serveste rece.
Pofta buna!
1
oualele nu se bat spuma;
2
crema de zahar ars se poate face si fara mere;
3
optional, se poate adauga o lingurita de amidon alimentar pentru a fi crema mai tare;