Astazi i-am pregatit lui mama mea niste cozonaci asa cum ii plac ei MARI SI PUFOSI.
De obicei mama imi zice sa ii fac si ei niste 'GRASANI' :))))) si acesti cozonaci trebuie sa calatoreasca pana in Italia.
Intr-un bol unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.
Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le batem si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.
Incalzim si apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit niste apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.
Intre timp am pregatit umplutura.
Batem albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2 esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.
Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.
Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele si ceva zahar.
Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.
Facem 2 suluri si le impletim si asa continuam si cu celelalte doua suluri.
In tavile unse cu ulei asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute,
Ii ungem cu ou si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.
Pofta buna!
1
Eu am folost tavi foarte mari pt cozonaci , deoarece ale mele mi s-au parut prea mici.
2
Un cozonac s-a desprins si s-a 'RANJIT ' putin.