Azi noapte la 22 am zis ca nu ma pot da baututa!Cozonacii nu au lipsit niciodata de pe masa de Pasti..tin minte mama cati facea..pt tot cartierul =)) si mirosul din casa care incet incet parfuma si curtea :D AM ZIS,AM ZIS..dupa o incercare foarte esuata =)) xD mam apucat sa caut retete pe diverse bloguri.Multumesc Adei din Sibu pt reteta!fara ea nu stiu ce ar fi iesit..avand in vedere si faptul ca nu am multa rabdare eu sa las la dospit sau sa framant..:D ..astfel am facut 2 cozonacei ,da cozonacei pentru ca am folosit cantitatile care le aveam in casa...au iesit 2 MINUNATII :)...folosind jumatate din ingredientele de mai jos
Se incalzeste laptele si se pune in el zaharul si vanilia;se amesteca pana se dizolva si se lasa la racit-cand se adauga sa fie caldut
Se topeste untul la microunde si se amesteca cu uleiul;Se lasa la racit la fel ca si laptele
Se freaca galbenusurile cu sare si esentele sau cojile de lamaie/portocale
Faina se cerne intr un castron marisor si se face o gaura in mijloc unde se pune drojdia faramitata ,si se acopera cu 2-3 linguri din laptele preparat,se presara putina faina deasupra si se lasa la dospit cca 10-15 min
Cand drojdia a dospit se amesteca cu o lingura de lemn si poi se adauga incet compozitiile de lapte ,galbenusuri si la sfarsit adaugam grasimile framantand cu mana energic cam 20 minute
Se lasa la dospit cam o ora si 1/2
Cand aluatul a crescut se imparte in 4 parti egale;se intinde cate o foaie de lungimea tavii si deasupra punem umplutura,urmand sa facem un sul
Astfel se face inca un sul si il impletim cu celalalt urmand sa asezam in tava pregatita impletitura
Operatiunea se repeta cu celelalte bucati
Si lasam inca 30 minute la dospit in forme
La cuptor poi se lasa cam 40 minute la 170 de grade
1
Atentie!daca drojdia dospeste prea mult ati ratat sansa de a manca un cozonac pufos ca in povesti :D =))
2
Daca folosim nuca de cocos ca umplutura inainte de a intinde pe foaie o amestecam cu putin lapte si zahar,astfel cand taiem cozonacu nu se sfarama
3
Daca folosim nuca macinata o amestecam cu albusuri de ou batute spuma si zahar
4
Repet!eu am folosit jumate din ingredientele de mai sus,si avand doar forme mai mici ,ca de chec am facut 2 cozonacei :P