Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura. Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.
Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se adauga ouale, coaja de portocala si 3 linguri esenta de vanilie. Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat aproximativ un sfert de ora. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute.
Intre timp se prepara umplutura amestecand nuca maruntita cu zaharul, cacoa si esenta de rom.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se unge masa cu ulei si se intinde o foaie de 1 cm grosime. Ca sa va faceti o idee, foaia mea a avut aproximativ 70 cm lungime si 50 latime. Se intinde amestecul de nuca si se ruleaza strans formandu-se un rulou. Cu ajutorul unui fir de ata mai groasa se taie bucati de aluat groase de 2-2.5 cm. Se introduce ata sub rulou si se strange in forma de X.
Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt. Se aranjeaza bucatile in tava si se mai lasa cozonacul la crescut pentru inca o ora.
Se unge cozonacul cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute. Dupa jumatate de ora daca cozonacul a capatat o culoare aurie se poate acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata.
Pufos, aromat si tare gustos. Pofta buna!