Cozonac pufos!

de LC in Dulciuri, 14 Apr 2012 | 4640 vizualizari

 

Am făcut primii mei cozonaci...4 la număr ..asistată de o vecină de-a mea pe care o voi pomeni toată viața pentru că a avut răbdarea să mă asiste și să mă învețe :)

 

INGREDIENTE

  • 2 kg făină
  • 600 g zahăr
  • 6 ouă
  • 300 ml ulei
  • 4 cubulețe drojdie ( a câte 25 g)
  • 1 l lapte
  • 2 lingurițe de de sare
  • zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • esența de rom, vanilie
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos!:

Laptele și zahărul l-am pus la încălzit.

Între timp într-un vas adânc am pus făina, iar într-o parte drojdia pe care am fărâmițat-o. Am luat laptele de pe foc și am turnat puțin câte puțin peste drojdie , făcând astfel maiaua. Am lăsat 5 minute deoparte. După ce a crescut maiaua am adăugat ouăle, esențele, coaja rasă de lămâie,zahărul vanilat și am amestecat ușor până am cuprins toată făina. Am frământat bine bine. Uleiul trebuie să fie călduț.

Și a început operațiunea bătăiță :D Am turnat puțin câte puțin ulei în palme și am frământat, l-am întors pe o parte și pe alta, am dat cu el de pământ, l-am bătut și tot așa până ce am terminat uleiul. Toată operațiunea durând cam 30 de minute. După aceea am pus cozonacul în forme pe care l-am umplut cu rahat și cacao. L-am mai lăsat încă 35 de minute în forme, după care i-am introdus la cuptor la foc mic.

Când s-au rumenit i-am scos și i-am uns cu gălbenuș. I-am pus la loc în cuptor, iar când au fost gata i-am uns cu sirop format din apă și zahăr. Formele le punem pe o parte...întorcându-le din când în când până ce se va desprinde singur.

TIPS-URI

1

secretul unui cozonac reușit : dragoste, sudoare li toate problemele vărsate pe el...și multă rezistență fizică! :d

2

formele le ungem bine bine cu margarină!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos!" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă