Cozonac moldovenesc

de Miha in Dulciuri, 6 Apr 2010 | 40170 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 10 oua
  • 220g unt
  • 320 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 300 g zahar
  • esenta de vanilie si rom
  • 5 g sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • coaja de la 1 portocala
  • 40 g ulei
  • Umplutura:
  • 200 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 g cacao
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac moldovenesc:

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut  se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine.  Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (19)

Miha 1

12.04.2012, 15:02

Iti tin pumnii sa iasa totul bine si iti doresc sa ai spor!

Doralinda 1

13.04.2012, 08:44

Buna! O minunatie mi-a iesit pasca!o sa postez poze, doar ca mi-iesit moale aluatul si nu puteam sa-l lucrez, cel putin nu cu faina asa cum am vazut in pozele tale, dar a crescut frumos, acum gustul nu il stiu inca, iti voi zice dupa paste! Am pus jumate mascarpone si jumate branza de burduf, umplutura era f buna la gust, de ce nu ar fi si pasca! Trebuie sa incerci reteta asta, e f buna cu branza burduf!si cozonacii mi-u iesit f frumosi, a meritat munca! Te intrebasem de smantana ptr ca tu in reteta ai 2 linguri de smantana, ptr pasca,dar am gasit aici ceva asemanator!
Paste Fericit!

Miha 1

13.04.2012, 09:49

Probabil ca ar mai fi trebuit putina faina. In functie de tipul de faina uneori este necesar sa punem mai multa sau mai putina. Dar daca pana la urma rezultatul a fost unul reusit nu pot decat sa ma bucur.

Un Paste fericit si tie alaturi de cei dragi.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Chinezoaica