Cozonac floare de post

de Gicuta in Mancaruri de post, 16 Mar 2015 | 7054 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cub drojdie
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 3 sau 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 75- 100 ml frișcă lichidă
  • Se amestecă toate ingredientele pt .umplutură până se obtine o pasta omogenă.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare de post:

Dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească. În acest timp fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul,praful de sare si coaja de lămâie.Când s-a mai răcit adăugăm esența. După ce a crescut maiaua, se toarnă peste făină și se frământă încorporând și siropul din zahăr,apă și ulei. Se frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini. Se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul. Când a crescut , îl împărțim în cinci bucăți, patru mai mari și una mai mică. Bucata mai mică va fi pentru mijlocul cozonacului. O întindem intr-o formă dreptunghiulară , o ungem cu pastă de nucă si o rulăm.

Cele 4 bucăti de aluat egale intre ele se întind pe rând pe blatul de lucru, dându-le o formă rotundă și se așează pe hârtie de copt. Pe primele 3 bucăți se pune pasta de nucă si se suprapun pe rând, presând ușor cu palma și lipind marginile de jur împrejur.In final, se acoperă cu a 4-a bucată de aluat și se presează bine marginile . Cu un cuțit ascuțit, tăiem în 8 triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi în parte va fi crestat în mijloc, prin această crestatură , se va trage vârful fiecărei bucăti, iar capetele de jos se vor uni .

Așezăm și ruloul format din bucățica mică de aluat in mijlocul cozonacului și îl presăm ușor . Se transferă totul intr-o tavă rotundă, se unge cu ulei cozonacul și se mai lasă la crescut o jumatate de oră. După ce a crescut băgăm tava la cuptorul deja încalzit si coacem la foc mediu 40-45 de minute, până se rumeneste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu gem de caise, de post