Cozonac cu stafide, de post

de Rocsi in Mancaruri de post, 14 Dec 2014 | 25150 vizualizari

 

Ce cozonac cu oua, lapte si unt, un cozonac de post, cu aroma de portocala, pufos este o bunatate in aceste zile pana ajungem la cozonacii de sarbatori. Haideti repede la o feliuta!

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 280 ml apa minerala
  • 1 plic drojdie uscata
  • 5 linguri ulei
  • 130 gr zahar
  • 1 lingura nuca de cocos
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 150 gr stafide
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 2 bucati rahat (optional)
  • 1 lingura mac
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu stafide, de post:

Intr-un bol cernem faina, adaugam zaharul, zaharul cu pastai de vanilie, drojdia si nuca de cocos. Le amestecam cu o paleta de silicon. Apa minerala o punem pe foc pana devine calduta, incepem sa o turnam treptat peste ingredientele uscate, coaja rasa de portocala si framantam. O sa obtinem un aluat elastic, dar usor lipicios, iar la final incorporam uleiul. Presaram faina pe fundul bolului si lasam aluatul la dospit circa o ora, acoperit si la loc cald. Intr-un ibric punem niste apa pana da in clocot. O dam deoparte, adaugam esenta de rom, stafidele si le lasam 10-15 minute pana se umfla apoi le scurgem bine. Aluatul dospit il impartim in doua. Intindem prima foaie, presaram stafide si rulam. La fel procedam si cu celalalt, doar ca eu am pus si cateva bucatele de rahat. Tapetam cu hartie de copt doua tavi de cozonac potrivite, asezam cozonacii. Ii lasam sa dospeasca cam 15 minute. Am pregatit un sirop din putina apa, zahar pudra, putina esenta de vanilie. L-am pus pe foc la clocotit, apoi l-am lasat pana a devenit caldut. Cu acest sirop ungem cozonacii si presaram mac deasupra. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute pana se rumenesc frumos. Cand ii scoatem, ii ungem iar cu sirop si ii acoperim fierbinti pentru a se pastra fragezi. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu stafide, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu rahat (de post)