Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala

de Krystal in Dulciuri, 18 Iun 2015 | 3116 vizualizari

 

Aceasta reteta o veti gasi si pe alt site la care sunt inscrisa.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 4 galbenusuri
  •  300 ml lapte
  • 25 ml ulei
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 10 ml rom
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamiie
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g Stafide
  • Coaja taiata cubulete de la 2 portocale si 2 lamii
  • 500 g nuci macinate
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala:

 Peste  100 gr de faina varsam 200 ml lapte caldut si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi intoarcem aluatul si il lasam sa se raceasca.

Separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaza volumul.

In acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla.

Dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, si cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute , aluatul este la inceput lipicios ,dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar cand desprindem aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul mainii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturui prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul .

Il lasam sa creasca 1 ora la loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura :

Nucile macinate le punem intr-un castron si varsam peste el lapte cit sa se inglobeze putin , dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie. Apoi se adauga stafidele deja scuse din rom , coaja de portocala si lamaie taiata cubulete.

Batem spuma albusurile( ramase de la galbenusurile folosite in aluat) si le amestecam cu crema de nuca.

Adaugam umplutura peste aluat si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina si il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu un ou batut si il introducem in cuptorul deja preincalzit la foc  mediu 180° C si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute ).

Se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.

Se lasa sa se raceasca apoi se poate taia felii si servi.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere