Cozonac cu nucă şi rahat

de alice_ciobanu in Dulciuri, 2 Mai 2011 | 6678 vizualizari

 

Am făcut cozonac cu nucă şi rahat, folosind pentru aluatul din care am făcut şi Melcii cu scorţişoară, pentru că mi-a plăcut aluatul puhav şi care nu se usucă foarte repede.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat: 
  • 2 ouă
  • 10 gr. drojdie
  • 60 gr. unt
  • 200 ml lapte
  • 100 gr. zahăr
  • 1/2 linguriţă sare
  • coajă portocala
  • 550 gr făină
  • Pentru umplutură:
  • nucă măcinată
  • cîteva linguri de zahăr (depinde cât de dulce vă place)
  • un plic de zahăr vanilat
  • 3 linguri de cacao
  • lapte cât pentru a omogeniza totul
  • câteva bucăţele de rahat, tăiate fâşii 
  • Pentru uns:
  • un gălbenuş de ou
  • 2 linguri lapte     
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi rahat:

Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine... maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere... şi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.

Când e crescut bine, se răstoarnă aluatul pe masă şi se imparte în două. Luăm o bucată şi o împărţin iar în două bucăţi egale.

Luăm câte o bucată şi întindem cu sucitorul o foaie cam de 1,5 cm grosime. Se pune umplutură de nuci  şi cacao şi câteva bucăţele de rahat tăiat. Se rulează strâns. Repetăm operaţiunea.

Apoi luăm cele doua rulouri umplute şi le impletim unul cu celălalt. Punem în tava de copt, şi lăsăm la loc cald cam 20-30 minute.

Apoi ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lapte şi dăm la cuptorul încins cam 40 minute, până se rumeneşte frumos.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

alice_ciobanu 1

03.05.2011, 12:57

buna aluatul, Miha
scuze fetelor, ca nu prea apuc sa va raspund...dar zilele astea is cam ametita ...fii'mea e cam agitata..ies maselele

Pasiune pentru bucatarie 1

03.05.2011, 21:41

Foarte bun si cu multaaaa umplutura

adry88 1

18.06.2011, 09:55

exact cum imi place mie k la mama acasa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta Prajitura cu nuca si crema cu mascarpone, un deliciu preferat de toata familia