Editie limitata 2014, intrucat de Craciun nu am facut.
De data aceasta am experimentat un aluat diferit si o umplutura mixta.
Am folosit masina de framantat pentru aluat. Am pus in ordine: laptele, zaharul, untul si uleiul, galbenusurile, faina si la sfarsit drojdia. Am selectat modul de framantare, pe care l-am folosit de doua ori, dar doar pentru framantare. Nu l-am lasat program intreg.
Am lasat cam doua ore la crescut aluatul, la loc calduros.
Am amestecat nuca tocata cu 4 linguri zahar si cacaoa. Macul l-am amestecat cu 2 lg zahar.
Albusurile le-am batut spuma.
Am impartit aluatul in doua. Fiecare jumatate am impartit-o iar in doua si am intins doua foi. Am intins spuma de albus, am presarat multa nuca si am rulat cele doua fasii, obtinand doua rulouri pe care le-am impletit. Cea de-a doua jumatate, am impartit-o iar in doua si am intins doua foi. Am amestecat restul de nuca cu macul rasnit si am presarat pe cele doua foi, rulandu-le si impletindu-le la fel.
Am pregatit doua tavi cu hartie de copt, am asezat fiecare cozonac in forma si i-am asezat la loc calduros, acoperiti cu un servet curat, cam 15 minute, timp in care am dat drumul la cuptor, la foc iute.
I-am bagat la copt, in cuptorul preincalzit, am scazut focul la mediu si am lasat sa se coaca cam 50 minute. Am deschis usa cuptorului, i-am uns cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat un pic de zahar tos. I-am bagat la loc in cuptor si i-am mai tinut 5 minute dupa care i-am scos si i-am lasat la racit pe un gratar.
Aluatul este grozav, iar combinatia de nuca + mac...excelenta!
1
ingredientele costa aproximativ 35 lei.
2
la unul dintre cozonaci am folosit doua bucatele de jeleu, neavand rahat. Insa nestiind cum se va comporta jeleul, nu am folosit mult. Este delicios insa. merge incercat.