Un cozonac pe care il pregatesc de sarbatori!! Retete de Pasti
HRISTOS A INVIAT!
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Intr-un bol punem faina,galbenusurile frecate cu 100 ml ulei, "ca la maioneza", laptele impreuna cu drojdia si cele 3 linguri de zahar, care inainte de a fii puse in aluat se lasa la fermentat 15 minute, coaja de lamaie, zaharul vanilinat, un praf de sare,un praf de copt si se framanta cam 20-30 de minute.
O sa rezulte un aluat elastic care nu se lipeste de maini, se bate de masa de cateva ori..
Se pune la crescut, eu l-am lasat o ora.
Se intind 2 foi pe care se intinde umplutura:
Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie si praful de sare,apoi se adauga treptat zaharul si cand bezeaua e ferma se adauga in 2 reprize nuca macinata amestecata cu cacaoa.
Se ung foile si se ruleaza.
Se dau forma cozonacului,impletindu-le.
Se lasa la crescut in tava inca 30 de minute.
Se ung cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte.
Se presara cu zahar.
Se baga la cuptor la 180 de grade, cam 50 de minute.
Se face testul cu scobitoarea.
1
daca se doreste se poate adauga zahar si in nuca amestecata cu cacaoa