Cozonac cu nuca si cacao

de Merisor in Prajituri, 24 Dec 2012 | 4371 vizualizari

 

Am facut doar doi cozonaci, fiind prea multe de facut am redus din fiecare, dar stiu ca voi repeta procedura si inainte de anul nou. Asa mi se intampla cand ies buni.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 5 galbenusuri
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 250 ml ulei
  • 450 ml lapte
  • 400 gr zahar
  • Coaja rasa de lamaie si portocala
  • Esenta de lamaie si portocala
  • Sare
  • 1 kg faina
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • Esenta de rom
  • 2 linguri faina
  • 150 gr nuca maruntita
  • Pentru uns:
  • 25 ml lapte
  • 1 lingura miere
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si cacao:

Pregatim toate ingredientele din timp, astfel incat sa fie la temperatura camerei

Incepem cu maiaua pe care o facem in felul urmator: punem 200 ml lapte la incalzit, iar intr-un bol frecam drojdia cu 100 gr zahar pana la lichefierea acestora.

Turnam laptele caldut, amestecam si punem putina faina cat sa rezulte ca o smantana mai subtire. 

Acoperim bolul si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Radem coaja de la o portocala si de la o lamaie.

Restul de lapte il punem la incalzit cu restul de zahar, adaugam cojile rase de lamaie si portocala, putina sare si lasam pe foc pana la dizolvarea zaharului.

Cernem faina in vas in care vom lucra.

Intr-un bol separam  albusurile de galbenusuri.

Albusurile le pudram cu putina sare si le dam la rece.

Facem o gaura la mijlocul  fainei ridicand-o pe aceasta pe marginile vasului si punem galbenusurile, apoi putin ulei si amestecam incet, apoi incepem sa turnam laptele caldut  si incorporam incet din faina. Mai punem din cand in cand si din ulei, avand grija sa mai pastram si pentru final.

Punem si maiaua si amestecam totul in vas, dupa care rasturnam pe masa de lucru infainata si incepem sa framantam. Iese un aluat putin taricel. Cu uleiul oprit ne ungem mainile si continuam framantarea aluatului.

Punem ulei si pe masa de lucru astfel incat aluatul nu se va mai lipi nici de maini nici de masa. Framantam asa cateva minute sa se incorporeze bine toate dupa care punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si lasam la crescut cam 20 de minute.

Pregatim intre timp umplutura: batem albusurile bine cu putina sare, apoi adaugam zaharul, cacaoa si nuca maruntita. Amestecam, punem esenta si faina. Iese o compozitie mai tare decat la checuri.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il impartim in doua si incepem sa modelam.

Intindem foi pe masa de lucru cat tava de lungi. ungem cu crema de nuci si cacao, rulam si impletim sau lasam asa. Punem in tavile unse, acoperim si lasam la crescut 20-30 de minute, apoi ungem aluatul cu putin lapte in care am dizolvat mierea si dam la cuptorul preincalzit pentru 40 minute la 180 -200 grade.

Cu 10 minute inainte de final, soatem cozonacii si mai ungem odata cu lapte, apoi presaram zahar si dam din nou la cuptor. 

Spor si pofta sa aveti!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri"Bobite de cafea"