Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 7 Apr 2012 | 5631 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină pentru cozonac (Dobrogea);
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • 4 lg smântână;
  • 5 ouă (aluat) + 3 gălbenușuri (pentru uns);
  • 200 mL lapte;
  • 3 lg unt (la temperatura camerei);
  • coaja de la 1 portocală și 2 lămâi;
  • 10 lg zahăr + 3 lg ;
  • susan (decor);
  • sare.

Umplutura

  • o cana nucă măcinată (eu o macin cu robotul de bucătărie);
  • 100 g stafide aurii;
  • 3 lg cacao;
  • 3 albușuri;
  • 5 lg zahăr;
  • 20 mL esență de rom;
  • 1 lg esență flori de portocal (pentru hidratarea stafidelor) - opțional.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan:

Se cerne făina. 

Se pregătește maiaua:

Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute;

- după acest timp se adaugă coaja de lâmăie + portocală și se amestecă cu făina rămasă, se adaugă apoi laptele, câte puțin. 

Se frământă 5 minute, se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit.

 

După ce a crescut, l-am frământat, am împărțit aluatul în două, l-am întins, am pus umplutura și încă puțin nuci, l-am rulat și l-am pus la crescut în formă, timp de 40-45 minute.

Umplutura:

Se amestecă albușurile, zahărul, nucile măcinate, se adaugă cacao, eșență de rom și stafide (care au stat 15-20 minute în apă caldă + esență de flori de portocal).

Se coc timp de aproximativ o oră, la foc potrivit. 

Se ung cozonacii cu 3 gălbenușuri + un strop de lapte, se presară semințe de susan și se mai țin în cuptor cam 10 minute.

 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca