Cozonac cu nuca

de Rocsi in Dulciuri, 22 Apr 2014 | 5662 vizualizari

 

V-am adus un cozonac pufos, aromat si cu nuca care sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut si noua!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat: ( din acest aluat am pregatit 4 cozonaci si 2 foi de pasca)
  • 400 gr zahar
  • 2 oua
  • 6 galbenusuri
  • 500-600 ml lapte
  • 4 linguri cu varf smantana grasa
  • 100 gr unt (80% grasime)
  • 100 gr drojdie
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 kg faina
  • un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg miez de nuca
  • 5 albusuri
  • circa 1 cana lapte
  • 1 esenta de rom
  • 3 linguri cacao
  • 150 zahar si in plus in functie de cat doriti sa fie de dulce
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de portocala
  • 1 ou pentru uns cozonacii
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Aluatul:
In primul rand, nu uitati sa scoateti toata ingredientele de seara de la rece si le lasati la temperatura camerei.
Laptele il punem pe foc pana devine caldut, iar untul il topim.
Intr-un lighean punem faina cernuta si facem in mijloc o gaura.
Drojdia o frecam cu 2 linguri de zahar, o turnam in gaura la faina, tragem o lingura de faina peste, 3-4 linguri lapte, amestecam si lasam sa creasca.
Dupa ce a crescut amestecam drojdia cu faina, zaharul vanilat, 200 gr zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie.
Ouale, galbenusurile le batem spuma cu 200 gr zahar si le adaugam in lighean.

Mai incorporam smantana si incepem sa framantam.
Turnam cate putin lapte, untul topit si in momentul in care aluatul devine nelipicios dar usor de modelat, elastic, incetam sa mai punem lapte ( mie din 600 ml mi-au mai ramas cam 6-7 linguri lapte).
Framantam foarte bine, taiem cu un cutit aluatul si daca observam ca are besici inseamna ca este gata.
Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca la loc cald si ferit de curent.

Umplutura:
Macinam nuca, o oparim cu lapte fierbinte, apoi  lasam sa se racoreasca.
Adaugam cacaoa, esenta de rom, coaja rasa de portocala si praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat si mixam pana obtinem o bezea.
Incorporam bezeaua in nuca cu ajutorul unei palete de silicon si daca nu vi se parea prea dulce mai adaugati zahar.

Dupa ce aluatul a crescut, am oprit doua bucatele pentru doua pasti, iar restul l-am impartit in 8 parti egale.
Luam cate doua bucati, intindem in foi potrivit de subtiri, punem umplutura pe fiecare si le ungem, le rulam si impletim in doua cozonacul. La fel procedam si cu ceilalti cozonaci.

Ungem tavile (eu am tavile potrivite ca marime) de cozonac cu putin ulei, punem hartie de copt si asezam cozonacii.
Ii mai lasam 15-20 de minute in tava, apoi ii ungem cu ou batut.
II introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumenesc frumos si sunt copti (facem testul cu scobitoarea).
Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii ungem cu un amestec din apa, ulei si zahar, apoi ii acoperim cu prosoape curate de bucatarie. Cand s-au racit ii invelim in folie alimentara.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pasca traditionala cu branza dulce si stafide