Ca sa va indulcesc, va invit sa serviti cate o felie din deliciosul cozonac pe care l-am confectionat azi noapte.
Laptele, untul, zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie si portocala le-am pus toate intr-un ibric si le-am pus pe foc, amestecand intr-una sa se topesca zaharul si untul. Nu le-am lasat prea mult, doar pana s-a incalzit putin laptele. Am luat ibricul de pe foc si am amestecat pana am crezut ca s-a topit tot zaharul si untul.
Continutul ibricului l-am rasturnat in cuva masinii de facut paine. Peste el am pus faina cernuta, iar deasupra drojdia. Am setat masina la programul de framantat si dospit si am lasat aluatul in grija ei.
Intre timp eu am pregatit umplutura. Am batut cu mixerul albusurile spuma, am adaugat zaharul cate putin si am batut bine. Apoi am adaugat cacaoa, nucile macinate, praful de vanilie amestecand cu un tel para.
Cand masina si-a terminat programul, am scos aluatul pe masa de lucru si l-am impartit in patru guguloaie. Fiecare guguloi l-am intins cu un sucitor, dandu-i o forma dreptunghilara, am pun cateva linguri de umplutura pe care am intins-o pe tot dreptunghiul, am pus deasupra mai multe bucatele de rahat taiate cum m-a taiat capul, le-am rulat si le-am impletit cate doua. Apoi am pus sulurile obtinute in doua tavi de cozonac unse cu unt si presarate cu faina si le-am acoperit cu un prosop curat. Am lasat cozonacii la crescut cam o jumatate de ora.
Intre timp am aprins cuptorul de la aragaz si l-am lasat sa se incalzeasca si sa fie cald si pentru aluat. Dupa o jumatate de ora, am uns cozonacii cu galbenus frecat cu un pic de lapte si am bagat tavile in cuptor pret de 45 de minute. Am facut proba cu scobitoarea care a ramas curata. Cozonacii i-am lasat de s-au racit in forme acoperiti cu un prosop. Apoi i-am scos, i-am pus pe un fund de lemn, tot acoperiti.
Au iesit o bunatate! Frumosi si gustosi!
1
N-am poze cu toate operatiile ca era noapte.