Maiaua: Intr-un castron drojdia se faramiteaza si se adauga 1/2 l lapte caldut si putina sare, se amesteca apoi se adauga faina pana se obtine o coca moale. Se lasa la caldura aproximativ 15 minute ( pana creste )
Aluatul: Intr-un lighean am pus 3 kg faina cernuta peste care adaug galbenusurile batute bine si amestecul ( facut din lapte + zahar + coaja lamaie ) si incepem sa framantam. Pe parcurs adaugam si un pachet praf copt, 1 cana ulei si untura, amestecand continuu si la final il "trantim" cu putere in lighean. Dupa ce am obtinut aluatul presaram putina faina pe deasupra, il acoperim si se lasa la cald pana creste.
Intre timp pregatim compozitia amestecand intr-un castron nuca, cacao, zahar, estenta rom, stafide si albusurile batute spuma.
Dupa ce aluatul din lighean a crescut pe putem apuca de "confectionarea" cozonacului.
Se ung tavile cu putina untura.
Pe un fund luam o bucata din aluat, o impartim in 2, o intindem cu mana si punem pe toate suprafata amestecul special. Se ruleaza apoi se impletesc cele 2 bucati si le punem in tava. Le lasam, eventual pe calorifer sau undeva la cald pana incepe sa creasca in tava.
Dupa ce observam ca a crescut in tava, ungem cu ou batut si il introducem la cuptor pentru aproximativ 50 minute.
Spor!
1
Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei