Pentru inceput realizam umplutura de mac: punem macul, laptele si 4 linguri cu varf de zahar la fiert. Le lasam pe foc pana scade aproape tot laptele. La sfarsit adaugam esenta de vanilie si o lingura de rom. Apoi trecem sa realizam aluatul. Pregatim maiaua din 50 ml lapte, drojdie si o lingurita de zahar. Le lasam intr-o cana mare sa fermenteze – in 10-15 minute se va umfla cat sa iasa din cana. Punem faina cu un varf de sare într-un vas. Facem o gaura în mijloc si turnam maiaua, framantam usor, apoi adaugam galbenusurile frecate cu zahar. Punem si coaja rasa de portocale si amestecam. Incepem sa framantam si adaugam pe rand smantana, untul topit si la sfarsit albusurile batute spuma. Adaugam 1 lingura suc de portocale si continuam sa framnatam inca 10-15 minute. Daca aluatul se lipeste dupa acest interval de maini, mai adaugati faina si mai framantati inca cateva minute. Acoperim vasul si il lasam 30 – 40 sa creasca.Cand aluatul a crescut, il taiem in doua si intindem cate o foaie din fiecare. Ungem fiecare foaie cu jumatate din umplutura lasand pe margini cam 2cm. Rulam fiecare foaie si obtinem doua suluri pe care le vom impleti. In acest fel vom obtine pe fiecare felie un desen frumos si va fi plina de mac.Punem cozonacul in tava si il mai lasam la dospit inca 10-15 minute. Ungem cozonacul cu ou batut, presaram zahar tos si seminte de mac, apoi il bagam in cuptorul preancalzit la 180°C pentru 60 minute. Dupa 15-20 minute de copt puteti acoperi cozonacul cu o hartie, astfel incat sa nu fie ars la suprafata.
Pofta buna!