Eu nu prea eram prietenă cu aluaturile dospite, dar de-o vreme am început să mă împrietenesc cu ele. Imi place să le frământ, îmi place cum cresc cuminţi în cuptor. Ca să nu mai pomenesc cât de bună şi sănătoasă e pâinea făcută în casă. De data aceasta am ales să pregătesc aceşti covrigi polonezi, pufoşi, însiropaţi.
Am ales varianta pegatită de Ancuţa pentru ca nu sunt nici prea dulci, sunt exact cum ne plac nouă.
Pentru început drojdia am alifiat-o cu o linguriţă de zahar,am pus o lingura de faina si putin lapte caldut,apoi am lasat-o cât sa se activeze drojdia si sa înceapa sa dospeasca.
Intr-un castron am cernut faina împreuna cu sarea si am pus zaharul.
Am facut o adâncitura în mijloc unde am pus drojdia.Am amestecat cu faina si apoi am adaugat aromele,laptele caldut si la urma untul topit si racit.
Se framânta un aluat elastic care se dezlipeste de peretii vasului.
Toata operatiunea nu dureaza prea mult.
In functie de tipul fainii si de umiditate s-ar putea sa mai fie nevoie de faina sau de lapte.
Aluatul însa nu trebuie sa fie prea moale.
Am asezat bila de aluat într-un bol,am acoperit cu un servet curat si am lasat la dospit aproximativ o ora,pâna când si-a dublat volumul.
Am rasturnat aluatul pe o planseta,am împartit aluatul în doua parti si din fiecare am întins câte o foaie dreptunghiulara.
Am uns foaia cu jumatate din untul amestecat cu zahar,am împaturit foaia în doua,apoi am taiat fâşii de aproximativ 1.5 cm latime ,asa cum se vede în poza.
Fiecare fâşie am taiat-o în doua pe lungime,lasând un capat netaiat,
Am împletit cele doua capete si apoi i-am dat forma de covrig.Mie nu mi-au iesit prea frumosi,deci va trebui sa mai exersez.
Mie mi-au ieşit vreo 16 covrigi,dar unii au fost mai mari iar altii mai mici.
Am mai lasat sa mai dospeasca 10 minute,apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte si i-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20-25 de minute.
In functie de cuptor,puteti sa ajustati timpul sau temperatura.
Cât s-au copt am pregatit siropul.Am amestecat mierea cu apa ,zeama de lamâie si am încalzit(fara a fierbe) pâna s-a topit mierea.
Am pus siropul peste covrigii fierbiti când i-am scos din cuptor.
Dupa cum vedeti,nu e complicat deloc.
Poftă bună să aveţi !!!