Cernusca, adica Nigella Sativa, este o samanta neagra de dimensiunea semintei de susan care are o aroma deosebita. O cunosc din copilarie cand o gaseam in branza telemea si o folosesc cu multa placere la placinte, paine de casa si chiar in dressingul pentru salate. Frecvent este confundata cu chimenul cu care de altfel nu are nimic comun. Cand am ocazia o cumpar din magazine cu specific arabesc.
Drojdia se dizolva in apa calduta impreuna cu zaharul, Intr-un castron incapator se toarna uleiul, apa cu drojdia si zaharul si sarea. Treptat se adauga faina, framnatand pana se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut min. o ora si jumatate chiar doua ore. Apoi se rup cu mana bucatele de aluat , se ruleaza intre palme rulouri care se lipesc la capete. Normal , vom obtine prea multi covrigei astfel incat din partea nefolosita de aluat putem face blat de pizza, placinte sau ...orice altceva. Covrigeii se lasa sa mai creasca cam 15 minute dupa care se ung cu ou batut, se inmoaie intr-un amestec de susan cu cernusca si cateva graunte de sare si se coc .