Este o reteta clasica a bucatariei franceze care se pierde undeva in negura timpului, se presupune ca era preparata in vechime pentru soldatii care erau in trecere prin sate si se opreau in gospodariile taranesti la masa. Se facea repede ceva bun de mancare cu o zburatoare luata din ograda, pusa la foc cu un vin bun si ce legumele se gaseau la indemana . Se preapara atat cu vin alb cat si cu vin rosu, cu diverse legume si ciuperci aromate, in oala insoteste falosul cocos si o bucata buna de kaiser sau de jambon proaspat in functie de zona, reteta sau obiceiul locului. A devenit in timp deliciul tuturor si mandria sefilor bucatari de a preparat acest festin culinar aromat si plin de culoare.
M-am delectat si eu preparat aceasta reteta de cateva ori si va dau reteta mea preferata la care am ajuns dupa mici adaugari si inlocuiri de la reteta originala. Am ajuns la concluzia ca prefer reteta preparata cu vin alb, parca devine mai frageda carnea si imi place mai mult culoarea finala, prefer jambonul adaugat si nu kaiserul , parca se combina mai bine aroma..in rest pun si eu ce legume am, tratez cu grija si atentie reteta si la finam ma resplateste intotdeauan cu un gust divin.
Preparare : desi reteta spune ca prajesti putin bucatile de cocos data prin faina in amestecul de ulei cu unt si apoi sa le adaugi in oala cu restul legumelor avand experianta retetelor precedent preparate am preferat ca dupa acesata operatiune de rumenire a cocosului sa il pun la foc tot singur pentru o ora pentru ca se face foarte greu si se fierb prea tare legumele. Asa ca am rumenit putin cocosul pudrat bine cu faina si apoi l-am mutat in vasul roman adaugand uleiul si untul in care l-am prajit peste el si marinada de vin in care a stat si l-am dat la cuptor. Dupa 30 de minute pentru ca se tinea inca ” tare ” am mai completat cu 300 ml de apa fiebinte si l-am mai lasat pana s- a facut ora de petrecut singur la cuptor .
Pe cand incepusem sa ma intreb daca si cocosul meu e la fel de vechi ca si reteta am vazut semne ca nu e totusi asa si am adaugat legumele. Am garnisit asadar vasul cu legume si cu bucatile de jambon, am mai presarat putina sare si cimbru si o canita de apa clocotita si am dat din nou la cuptor .
Dupa inca 45 de minute era gata, casa plima de arome si painea proaspat coapte asa ca am purces la masa. A fost excelent, aromat si fraged, merita sa incercati reteta macar o data. Se poate face cu orice zburatoare eu am facut si cu pui si a fost delicios. Puteti sa il faceti in orice vas, atat al cuptor cat si pe foc deasupra, adaptati cantitatile de apa si timpul de preparare la vasul si metoda aleasa si degustati apoi cu place o portie adevarata de coq au vin asa cum am facut noi . Spor la treaba !