Nu stiu daca va mai ajuta acum, poate in zonele de deal si munte unde vegetatia este putin intarziata, daca nu, la anul......
Dacă ne plac sărmăluțele în frunze de viță și avem posibilitatea să le și culegem, avem două variante de conservare.
Se aleg frunze de viță de vie frumoase, cu suprafața lucioasă, fără pete sau alte imperfecțiuni.
Frunzele de viță se aleg când ciorchinii de struguri sunt abia formați.
Prima variantă - congelarea după opărirea frunzelor în prealabil Se spală bine frunză cu frunză și se fac pachete de câte 5 frunze. Se pune apă la fiert în care vom pune și o lingură de sare. Când apa începe să fiarbă punem pe rând pachetele de frunze și le lăsăm câteva secunde. Se scot, se lasă la scurs și răcit și se pun în pungulițe ce se vor da la congelator.
A doua variantă - conservarea în saramură Se spală bine frunză cu frunză și se fac pachete de câte 5 frunze. Se pregătesc câteva borcane de sticlă.
Într-un borcan de 800 g vă intră aprox. 60 frunze.
Vom pune sare pe fiecare frunză.
Rulăm pachetul de 5 frunze și îl punem în borcan.
Se mai pune câte o linguriță de sare și între straturi. Umplem borcanele cu apă și punem câte o crenguță de mărar deasupra.
Punem capace și le dăm la cămară.
Se pot folosi când se va schimba culoarea frunzelor - ca în imaginea alăturată. Înainte de a le folosi se vor spăla bine de sare și se lasă minim o oră în apă rece.
1
Vă recomand prima variantă! Eu întotdeauna pun la congelator pentru 2 ture de sarmale și restul la cămară.