Un alt mod de a prepara conopida, o legumă care are multe calități și care arată atât de frumos, în stare naturală. Gratinată, conopida este nu numai gustoasă și hrănitoare, dar și foarte aspectuoasă.
Conopida se spală, se scurge de apă și se desface în buchețele.
Se unge cu unt tava în care se va face conopida gratinată și se presară uniform o lingură de pesmet.
Se așează în tavă buchețelele de conopidă și se presară, de asemenea. peste ele încă o lingură de pesmet.
Se bat bine ouăle, se adaugă smântâna, sarea, piperul, se amestecă până se uniformizează, iar sosul format se toarnă in tavă, peste buchețelele de conopidă, având grijă să fie acoperită toată suprafața.
Deasupra se rade cașcaval, prin răzătoarea mare și apoi se dă tava la cuptor la foc mediu, pentru 15-20 de minute.
Când cașcavalul este rumenit, se scoate tava din cuptor, se porționează și poate fi deja servit.
1
Pesmetul se folosește pentru a absorbi umezeala în exces a conopidei.
2
În loc de smântână, se poate folosi un iaurt gras, dar va da un gust acru preparatului, ceea ce s-ar putea să deranjeze.
3
Aveți grijă ca sosul să cuprindă toate buchețelele de conopidă, pentru că în el se vor găti.
4
Nu țineți tava în cuptor mai mult decât trebuie, pentru că se poate usca preparatul. Lăsați conopida în cuptor numai până se rumenește frumos.