Compotul de vişine este uşor de preparat, este sănătos şi o băutură gustoasă pentru copii. Este un mod de a păstra aroma acestor fructe cât mai mult timp.
Se aleg fructe sănătoase, se rup codiţele şi se lasă să stea în apă rece o jumătate de oră pentru a îndepărta viermii. Se spală apoi fructele bine şi se umplu borcanele pregătite pentru compot. Se pune zahărul peste fructe, eu am pus 4 linguri la un borcan de 800 ml şi două linguri la un borcan de 400 ml, se adaugă apă rece cât să le acopere, se înfiletează borcanele bine, se agită ca să se dizolve zahărul şi se pun într-un vas pe fundul căruia am pus un prosop.
Se pune apă rece în vas şi se pun borcanele cu compot de visine la fiert la foc mic. Se fierb până când au început să se ridice bule sau aproximativ 40 de minute. Se opreşte focul şi se acoperă vasul cu un prosop sau mai multe. Se lasă să se răcească astfel până a doua zi, apoi se mai fierb 30 de minute. Se opreşte focul şi se acoperă din nou vasul cu mai multe prosoape. După ce sunt reci, se scot borcanele cu compot de visine din vas şi se verifică dacă sunt bine sigilate, se întorc cu capacul în jos şi dacă curg, se consumă imediat, iar dacă nu curg se păstrează pentru iarnă.
Compotul de vişine are un gust acrişor, deosebit de savuros, este parfumat şi sănătos.
1
in acelasi mod putem prepara si compot de cirese doar ca vom pune mai putin zahar decat la un borcan de compot de visine, visinele fiind mai acrisoare, ciresele mai dulci