Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
De câțiva ani fac compotul de prune după rețeta mamei mele și sunt foarte mulțumită de rezultat. Este o rețetă foarte ușoară, simplă și rapidă, pe care o poate face oricine.
Din ingredientele de mai jos, mi-au ieșit 17 borcane de 700 grame de compot.
Prunele se spală bine și se lasă la scurs.
Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.
Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit se pun cam 20-25 de prune la opărit în sirop, 2-3 minute, până ce pielițele fructelor încep să plesnească.
Se scot pe rând, cu o paletă mică, prunele a căror pielițe au plesnit și se pun în borcanele așezate într-o tavă metalică.
Se repetă această operațiune, până ce se opăresc toate prunele și se umplu toate borcanele pregătite. Veți observa că siropul a căpătat o culoare roșie foarte frumoasă și un parfum plăcut.
Imediat după ce s-au umplut borcanele cu prune, se toarnă siropul fierbinte și se pun capacele. Borcanele cu compotul de prune se depozitează într-un loc ferit de agitația din casă, se învelesc bine în pături, pentru a păstra cât mai mult timp căldura și se lasă așa să se răcească, timp de 2-3 zile.
După acest interval de timp, se îndepărtează păturile care au menținut temperatura și borcanele se depozitează în cămară, nefiind necesară sterilizarea lor.
1
Cumpărați prune coapte, mici, tari și fără defecte. Dacă prunele sunt mari, vor încăpea foarte puține în borcan.
2
Nu puneți prea multe prune în borcane, ci lăsați deasupra cam 3 cm pentru ca siropul să le acopere.
3
Țineți borcanele cu compot 2-3 zile învelite în pături, pentru ca temperatura să se păstreze cât mai mult timp. În acest fel, nu va mai fi nevoie să le sterilizați.
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult