Daca gasiti acest tip de peste nu ezitati sa il cumparati si sa gatiti una din delicioasele retete ce se pot face din el. Acest fel este unul din cele mai simple dar si nemaipomenit de bune.
- Codul trebuie sa fie neaparat bacalhau, sarat si uscat. Luam tipul care creste mai mult si da bucati mai groase. Acestea sunt ideale preparate asa intregi. Deci codul sarat il tinem la inmuiat in apa rece pe care o schimbam des timp de cca 2 zile. Apoi e gata de a fi preparat. Pentru acest fel de mancare scurgem de apa si il stergem cu un servetel absorbant. Presaram cu piper proaspat macinat . Nu trebuie sa punem sare deoarece este deja sarat.
- Cartofii ii curatam de coaja si ii fierbem in apa cu sare si o foaie de dafin, Ii fierbem doar pe jumatate. ii scurgem de apa si ii dam deoparte.
- Intr-un vas de ceramica sau de sticla termorezistent asezam un strat de solzisori de ceapa si rpesaram cu 1 foaie de dafin faramitata. Zdrobim 3-5 catei de usturoi cu lama cutitului , cu coaja cu tot si ii punem in tava. Asezam bucatile de cod in vas si turnam ulei de masline de buna calitate. Punem mai mult, deoarece acest peste se da bine cu uleiul de masline si cu usturoi. Deasupra mai taiem rondele , felii 2-3 catei de usturoi si dam la cuptorul incins la 200 grade. Dupa cca 30 minute aduagam in tava si cartofii , turnand peste ei din uleiul din tava. Mai lasam cca 20 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
- servim alaturi de vin rosu