Este reteta mea preferata de clatite, cand vreau sa le fac altfel decat clasic
O prepar de multi ani, cred ca sunt doua decenii, daca nu si mai mult.
De-alungul timpului am incercat-o in multe variante, cu o parte gris, o parte faina, cu o parte pesmet si o parte faina, cu merele caramelizate, etc.
De data aceasta am ales o varianta simpla, deoarece inca testez aparatul Panini Maker Beville, despre care am povesteti si in postarile trecute.
Au iesit tare bune si aromate.
Face treaba buna acest aparat, nici nu ma gandeam ca o sa-mi placa asa mult!
Decojim merele si le dam pe razatoare.
Amestecam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana la diluarea acestora, apoi adaugam uleiul, merele, scortisoara, iaurtul in care am dizolvat praful de copt si bicarbonatul, iar la final, treptat, faina.
Urmarim sa obtinem un aluat ceva mai gros decat cel de la reteta clasica, dar sa nu fie exagerat de gros.
Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi conectam Panini Maker Beville la sursa de curent si asteptam invitatia ledului verde de a intinde prima clatita.
Cu un polonic sau lingura turnam aluatul pe placuta aparatului, la mijlocul acesteia si inchidem capacul Panini Maker Breville.
aluatul va creste si in acelasi timp se va mai intinde pe placuta, luand forma rotunda sau daca punem mai mult, forma dreptunghiulara.
Asteptam din nou semnalul ledului si transferam clatita pe platou.
Imediat o intindem pe urmatoarea si tot asa pana la epuizarea aluatului.
Pentru crema de vanilie, frecam galbenusurile cu sarea si zaharul, apoi adaugam 2-3 linguri de lapte rece si faina.
Restul de lapte il adaugam fierbinte ca sa scurtam timpul de fierbere a cremei.
Punem vasul cu crema pe foc si amestecam continuu in ea pana incepe sa faca basicute.
Dam vasul la rece, acoperind crema cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata.
Dupa racire, mixam crema impreuna cu mascarponele, zaharul vanilat si esenta si umplem clatitele cu ea.
Servim clatitele cu mare pofta, impreuna cu cei dragi.