Aceste clatite poarta denumirea de Ficelles picardes si sunt o specialitate din regiunea Frantei Picardia. Reteta a fost creata în anul 1950 la Amiens de catre bucătarul-șef Marcel Lefèvre.
Rețeta originală este protejata!
Clatita din Picardia este o clătită gratinata umpluta cu șuncă, ceapa, ciuperci și smântână.
Amestecul de ceapa si de ciuperci tocate marunt, care se gateste incet in unt pana se formeaza o pasta groasa se numeste "duxelles". Este un amestec foarte des folosit ca garnitura sau umplutura .
Va prezint o reteta foarte apropiata de cea originala, gasita in cartea de bucate wikibooks- aici.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/02/clatite-cu-ciuperci-si-sunca-la-cuptor.html
Puneti faina intr-un castron adanc.
Adaugati sarea, ouale treptat si diluati cu laptele.
Amestecati bine si lasati sa se odihneasca 30 de minute.
Adaugati untul topit si racit. Amestecati.
Cu un polonic, puneti din compozitie in tigaia de teflon incinsa (nu trebuie s-o ungeti, untul din compozitie este suficient).
Formati astfel clatitele si le coaceti pe ambele parti. Am facut numai 4 clatite pentru cata umplutura aveam. Aluatul de clatite ramas, l-am utilizat pentru a face clatite cu mere - reteta aici.
Pregatiti umplutura:
Se curata si se toaca ceapa esalota marunt. Se caleste intr-o tigaie in untul incins, se adauga ciupercile taiate felii. Se acopera si se lasa cateva minute sa iasa apa din ciuperci.
Se descopera si se gateste la foc mic pana cand apa se evaporeaza.
Se adauga la duxelles 2-3 linguri de smantana si se amesteca.
Umpleti clatitele : pe fiecare clatita puneti 2 felii de jambon, deasupra puneti o lingura buna de ciuperci. Rulati clatita. Am facut 4 clatite si le-am pus intr-o tava mica pentru cuptor, unsa.
Turnati deasupra smantana ramasa si presarati peste cascavalul ras.
Puneti in cuptorul cald la 220 ° C, timp de aproximativ 15-20 min.
Serviti o clătită intreagă / persoană ca fel principal sau o jumătate, acompaniata de o salata verde ca antreu.
Sunt delicioase !