Mi-era dor să apară leușteanul pentru a-l folosi la ciorba de pește; îmi place mult cum iese din tacâmurile se somon... cum în aceeași zi am pregătit și macrou la cuptor, nu am aruncat capetele, le-am adăugat la ciorbă, așa ca un potențiator de gust :)).
A ieșit chiar bună...
Se pune apa la fiert, circa 2,5 L.
Se adaugă ceapa tocată mărunt, un cartof tocat mărunt iar restul cartofilor se lasă întregi, ardeiul.
Se adaugă sare.
Oasele de pește se clătesc cu apă rece.
Capul de somon se taie în două, se scot branhiile; se scot branhiile și din capetele de macrou.
După ce cartofii întregi sunt aproape gata, se pune peștele (prima dată se pun bucățile mari apoi cele mici).
Se adaugă roșiile. Focul nu trebuie să fie puternic.
Din acest moment ciorba de peste nu se mai amestecă!!!
Când peștele s-a ridicat la suprafață, se adaugă cele 2-3 lg de oțet.
Ciorba de peste se mai lasă câteva minute (3-4) pe foc.
Mod de servire
Se scoate peștele din ciorbă cu ajutorlui unei palete, la fel și cartofii întregi.
Se servesc alături de mujdei de usturoi.
La final se servește ciorba de peste cu leuștean, eventual și puțin mujdei.
Poftă bună!
1
Se servește după 10-15 minute, timp în care ciorba de peste „se odihnește”.