Fierbinte, cu ardei iute, intr-o zi rece de iarna, sau rece si racoritoare intr-o torida zi de vara, ciorba de perisoare constituie o portie de hrana consistenta si aromata, preferata atat de cei mari cat si de copilasi.
Zarzavatul se curata; ceapa se taie fin, patrunjelul si telina se taie cubulete, morcovul se rade pe razatoarea cu gauri mici. Se pune pe foc o oala cu 5 litri de apa. Carnea tocata se amesteca cu oul intreg, jumatate din ceapa taiata, orezul spalat din mai multe ape, sare, piper, boia de ardei; se ia cu lingura din compozitie, cam cat o chifteluta mica, se rotunjeste cu ajutorul unei alte linguri, si se pun in oala cu apa clocotita, unde se lasa sa fiarba la foc mic.
Din cand in cand se spumeaza, pana ce supa ramane curata. Se adauga ceapa, radacina de patrunjel si telina taiate in 4.
Perisoarele se lasa sa fiarba 30 - 40 minute.
Morcovul ras se caleste in ulei 3 minute, ca sa-si dezvolte aromele si se se inmoaie, apoi se stinge cu un polonic din zeama si se desarta peste ciorba de perisoare din oala. Se potriveste de sare, se adauga borsul, fiecare apreciaza cantitatea, avand grija ca la urma se va adauga si smantana . Se mai lasa 5 minute apoi se ia ciorba de perisoare de pe foc. Galbenusurile se freaca cu smantana , se adauga un polonic de ciorba, potrivindu-se astfel temperaturile la cele doua compozitii, ciorba si amestecul de galbenusuri, pentru a nu se taia cand se vor adauga in oala cu ciorba.
Compozitia de galbenusuri cu smantana se toarna peste ciorba de perisoare din oala, se lasa sa mai dea cateva clocote.
1
ciorba de perisoare se serveste adaugand in bol patrunjel verde,tocat