Supa de mazare este si va fi pentru mine supa de primavara a copilariei mele.Zarzavatul nou in combinatie cu mazarea proaspata imi spunea ca a venit primavara si gradinile vor incepe sa ne dea legume proaspete.
Nu demult , intrand pe blogul Laurei Laurentiu am citi ca ea face ciorba de mazare cu galuste si mi-am spus ca trebuie sa o incerc si eu.Asa ca m-am apucat de lucru si sa stiti ca nu regret...a iesit o minunatie de ciorbita !
Curatam morcovii de coaja , ii spalam si apoi ii taiem rondele.Punem 2 linguri de ulei la incins in care vom sota feliile de morcov ,pentru a obtine o culoare placuta galbena, a ciorbei.
Intr-o oala de 4 l punem morcovii sotati, ceapa curatata lasata intreaga( dupa ce a fiert o putem indeparta)si mazarea( proaspata sau congelata).Adaugam apa necesara sau supa limpede de pui(carne).Asezonam si lasam sa fiarba la foc mic acoperit pina cand mazarea si morcovii sunt fierti( 20 minute aproximativ).
Separam un albus de galbenus. Peste albusul ramas spargem si celalalt ou intreg apoi le batem bine.Adaugam 2 linguri ulei apoi faina necesara pentru galuste.Trebuie sa obtinem un aluat moale mai tare putin decat pandispanul.
Cand ciorba are legumele fierte , cu ajutorul unei lingurite rupem galustele si le introducem in ciorba ce fierbe, udind mereu lingurita cu ciorba.Dupa ce le-am taiat pe toate galustele , lasam sa fiarba 10 minute, apoi stingem focul sub ciorba.
Galbenusul ramas il amestecam cu smantana si zeama de lamaie.Adaugam apoi un polonic de ciorba, omogenizam si rasturnam compozitia peste ciorba fiarta( focul este stins).
Amestecam in ciorba si presaram deasupra patrunjel verde proaspat tocat.
Pofta mare !
1
Servim ciorba calda, alaturi de un ardei iute.