Aceasta este una din cele mai savuroase ciorbe, poate mai ales datorită ciolanului afumat, care îi dă un gust deosebit. De fapt, ciolanul afumat dă un gust foarte bun tuturor mâncărurilor în care este folosit...
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o oală de 5 litri de ciorbă.
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în formele preferate și se pun la fiert într-o oală în care se va prepara ciorba.
Cepele se curăță, se spală, se taie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit peste ceapă, să se înmoaie puțin.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun în oala cu legume, când acestea sunt deja fierte pe jumătate.
Când ciolanul afumat este fiert, se strecoară printr-o sită deasă, se lasă să se răcorească puțin, se îndepărtează osul, după care se porționează în bucăți potrivite ca dimensiune, pentru a fi puse în ciorbă, odată cu supa rezultată de la fierberea lui.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.
În oala cu ciorbă se adaugă și legumele călite (ceapa și roșiile) și după încă două-trei clocote se condimentează, după gust, cu sare și piper, se presară pătrunjelul tăiat fin și se oprește focul de la aragaz.
Se acoperă oala cu ciorbă cu un capac și abia după un sfert de oră, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.
1
Spălați bine ciolanul afumat, înainte de a-l pune la fiert.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci să se înmoaie doar puțin și atunci va rămâne dulce.
3
Alegeți cartofi roz pentru ciorbă, care fierb bine și nu se sfărâmă prea ușor.
4
Cartofii se pun la fiert în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte.
5
Strecurați bine, printr-o sită deasă, supa rezultată de la fierberea ciolanului.
6
Adăugați această supă în oala de ciorbă, pentru că în ea este gustul plăcut al ciolanului afumat.
7
Pătrunjelul tocat se adaugă în ciorbă la sfârșit, când mâncarea este gata.