Chiar simteam nevoia de o ciorbita, mai ales dupa o zi incarcata, cum a fost cea de azi. Asa ca m-am adunat de pe drumuri si am pregatit o ciorba de cartofi cu bacon. Este o reteta cu specific ardelenesc, "mostenita" ca sa zic asa de la o oradeanca veritabila, verisoara sotiei mele.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pregatire ingrediente: Curatati cartofii, spalati-i si taiati-i cuburi. Peste cartofii curatati puneti apa, pentru a nu se inchide la culoare. Taiati baconul cuburi, tocati ceapa si morcovii marunt si puteti incepe prepararea.
Preparare ciorba de cartofi cu bacon: Puneti intr-o oala 2-3 linguri de ulei si adaugati baconul. Lasati sa se rumeneasca, la foc mic, amestecand din cand in cand. Cand baconul incepe sa se rumeneasca, adaugati ceapa tocata si lasati sa se rumeneasca. Amestecati din cand in cand pentru a se rumeni uniform. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati si morcovul tocat si lasati la rumenit inca un minut amestecand periodic. Adaugati 2 litri de apa si lasati la fiert.
Cat fierb legumele pregatiti restul ingredientelor. Puneti patrunjelul tocat, chimenul si "Delikat-ul", intr-o farfurioara.
Turnati smantana intr-un bol suficient de mare, asa incat sa puteti prepara in final sosul pentru ciorba.
Dupa ce au fiert legumele, adaugati "Delikat-ul" si cartofii in oala si lasati sa fiarba aproximativ 20 de minute. Incercati cartofii si, daca sunt fierti, potriviti de sare, adaugati chimenul si patrunjelul, dupa care stingeti focul si lasati sa se racoreasca 30 de minute.
Dupa 30 de minute preparati sosul: Adaugati zeama din ciorba in smantana, putin cate putin, si amestecati permanent pentru a se omogeniza, pana cand sosul devine de consistenta laptelui (si la o temperatura cat mai apropiata de cea a ciorbei).
Sosul astfel obtinut, il turnati la loc in oala, amestecand permanent, pana se omogenizeaza. In acest moment ciorba este gata si se poate servi, cu paine prajita.