Am pregatit pancake in diferite moduri, sigur, de fiecare data altfel, cu lapte batut, cu iaurt cremos grecesc, cu pireu de banane in blat, insa nu si reteta clasica cu lapte. Marturisesc ca desi au iesit tare gustoase, mai ales calde, cu iaurt au fost si mai si, insa aici ciocolata neagra a fost mai presus de orice alt ingredient, caci a adaugat o nota de savoare clatitelor. Imi place la nebunie ciocolata amaruie dar am poftit si o portie sanatoasa de pancake, asa incat am combinat poftele si iata ce-a rezultat: clatite americane cu ciocolata neagra, combinate cu afine, ce cu sarg le-am adunat in congelator de-a lungul verii, iar a sosit si timpul lor. Impreuna cu ciocolata, afinele isi pun in valoare calitatile, si nu poate decat sa rezulte o dementialitate de... desert.
Pe scurt totusi inainte de a relata reteta, cateva cuvinte despre afine.
Stiati ca... Afinele au activitate antibacteriana, modificand favorabil flora patogena intestinala, si antidiareica.
Se recomanda in diabet (scade zaharul din sange), guta, enterocolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) si diuretic precum si in reumatism, afectiunile dermatologice, tulburarile circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulceratii cronice sangerande. Frunzele intra in compozitia ceaiului dietetic.
Afinele sunt folosite la obținerea afinatei, o bautura alcoolica destul de apreciata, sau la prajituri si alte dulciuri. Sursa: [Afine]
Intr-o craticioara se toarna laptele si ciocolata amaruie si se lasa la bain-marie cam 15 minute pana cand ciocolata de topeste, amestecand din cand in cand la inceput, dupa care continuu pana s-a topit ciocolata complet.
Atentie: sa nu atinga apa cratita de deasupra, doar de la aburi sa se incalzeasca laptele si ciocolata. Se lasa la racit 5 minute.
Se toarna intr-un bol faina si praful de copt, apoi se adauga zaharul si sarea. Intr-un bol separat se amesteca ouale, zaharul si uleiul, peste care se toarna ciocolata cu lapte dupa ce s-a racit putin. Decongelati din timp afinele, daca nu le folositi proaspete, si asezati in compozitie, dupa care amestecati incet ca sa nu le zdrobiti. Daca mai aveti rabdare, lasati deoparte aluatul pentru 10 minute. Dupa care pregatiti tigaia antiaderenta, incalziti si adaugati uleiul de cocos. In compozitie nu am adaugat foarte mult zahar, asa incat uleiul de cocos ii va conferi un plus de savoare... dulce. Lasati la foc mediu si adaugati cate o jumatate de polonic de aluat in tigaie. Dupa 2 minute sau cand incep sa apara primele bule, se intorc.
Puteti servi cu frisca, topping de ciocolata sau de caramel, cu sos de artar sau cu miere si banane.