M-a servit prietena mea cu o feliuta de chec cu o textura foarte fina. Ne-a placut mult si imediat ce am primit oua de tara, l-am executat rapid. Reteta este una clasica de chec, singura deosebire este ca din zahar si apa se face in prealabil un sirop. Puteti adauga in compozitie si nuci sau fructe uscate, eu n-am avut de data asta.
1. Apa si zaharul se pun pe foc si se lasa sa fiarba cateva minute pana ce zaharul s-a topit complet.Se lasa la racit.
2. Se bat albusurile spuma cu praful de sare, se toarna siropul de zahar si se mixeaza in continuare pana la omogenizarea completa.
3. Se freaca galbenusurile cu uleiul si se toarna peste albusuri amestecand pana cand se inglobeaza complet.Punem acum zaharul vanilat si faina cernuta.
4. Oprim o cana din compozitie si amestecam cu pudra de cacao si doua (sau trei linguri de lapte, astfel incat compozitia sa aibe aceeasi densitate cu cea initiala.
5. Tapetatati o forma dreptunghiulara cu hartie de copt unsa cu unt si turnati mai intai amestecul fara cacao, apoi deasupra, cel cu cacao. Ne jucam cu o scobitoare pana obtinem un design care sa ne fie pe plac si il coacem la foc mic, timp de 30 minute. Faceti testul scobitorii si cand e gata, il scoateti usor din forma si il lasati la racit.