Dragilor, va marturisesc cu mana pe inima ca-mi plac la nebunie muraturile, iar castravetii sunt favoritii mei. Dupa nenumarate retete incercate si tot dupa atatea dezamagiri am zis ca nu mai pun in veci, dar intamplarea a facut ca in vara aceasta sa gasesc reteta perfecta la tusa-mea. Au iesit exact ca cei cumparati din magazin. Pur si simplu perfecti.
Reteta am modificat-o putin ca sa fie pe gustul nostru: la cantitatea de zahar si la timpul de fierbere - in reteta dansei cantitatea de zahar fiind de 3 lg/borcan de 800g, iar timpul de fierbere 20-25 min, ceea ce mi-a parut prea mult...
1. Sterilizam borcanele (eu am folosit borcane de 800 g).
2. Spalam castravetii in mai multe ape.
3. Curatam ceapa si morcovul.
4. In fiecare borcan cu capacitatea de 800 punem:
- castraveti
- 2-3 cepusoare
- 1-2 morcovi taiati rondele sau pe lungime
- 1 lg de mustar boabe
- 5-10 boabe de piper
- 4 linguri de otet
- 1 lg cu varf si inca 1/2 de lg zahar tos
- 1 lg rasa sare pentru muraturi
- apa cat cuprinde
- cotoare/flori de marar
5. Infiletam capacele si punem borcanele intr-o oala mare, pe fundul si marginile careia punem prosoape. Punem apa peste borcane, avand grija ca nivelul acesteia sa fie mai jos (1-2 cm) de marginea capacului. Punem oala pe foc potrivit, iar din momentul in care incepe sa fiarba lasam 10-15 min.
6. Scoatem borcanele fierbinti si le acoperim cu niste prosoape si paturi pana a doua zi. Dupa aceasta operatiune le punem in beci/camara.
Nota! Puteti adapta cantitatea de zahar in functie de gustul vostru.