Este reteta mea preferata de muraturi. Castravetii raman foarte crocanti pana toamna urmatoare, chiar daca eu nu ii tin in beci.
Se spala castravetii si se lasa in apa rece cu sare. Intre timp se curata zarzavatul si hreanul, se taie juliene sau felii.
Se aseaza in borcan bucatele de zarzavat, hrean si restul de condimente sus enumerate, dupa care se aseaza castravetii in borcane sterilizate.
Se masoara intr-un borcan cata apa intra peste castraveti (nu trebuie umplut pana sus), masuram cantitatea, dupa care numaram cate borcane umplute avem si inmultim cantitatea de apa obtinuta. Punem la fiert apa cu otet, zahar si sare.
Dupa ce a dat in clocot turnam peste castraveti lichidul (punem obligatoriu un cutit din inox sub borcan!) si deasupra aruncam ce ne-a mai ramas din zarzavat, hrean, frunza de telina.
A doua zi seara se repeta fierberea lichidului. Se lasa sa se raceasca pana a doua zi, dupa care se inchid cu capac ermetic.
1
gustati lichidul inainte, puteti sa mai adaugati zahar in caz de vi se pare prea acru.
2
sa tineti cont ca se mai acresc castravetii