Pentru că zilele acestea,în mediul virtual , a fost aşa un fel de „epidemie” de caramelaceasta fiind picatura care a umplut paharul ,am să vă scriu şi eu reţeta mea.
De altfel este o reţetă cât se poate de simplă,totuşi am citit că există persoane care au întâmpinat dificultăţi în prepararea acestuia.
Eu cred că tot secretul constă în ingredientele folosite,care sunt patru la numar: zahăr tos,unt,smântână pentru frişcă/frişcă lichidă,sare.
Dacă zahărul este un ingredient obişnuit,untul trebuie să fie de calitate şi să aibă cel puţin 80% grăsime,la fel şi smântâna pentru frişcă va trebui să fie cu minim 30% grăsime.
Am specificat aceste lucruri pentru ca să obţineţi un caramel fin şi mătăsos şi acesta să nu se brânzească.
Caramelul astfel obţinut se poate folosi ca atare pentru topping(se poate chiar mânca direct din borcan),ori la prepararea cremelor sau îngheţatei,ba am vazut chiar o glazură minunată de caramel.
Acestea fiind zise,zic să vă spun cum am preparat eu caramelul, o porţie fiind de aproximativ 400 grame.
Se poate pastra la frigider într-un recipient(preferabil din sticla) închis ermetic,pentru a fi folosit ulterior.
Mod de preparare caramel:
Am pus zaharul într-o craticioara de inox cu fundul mai gros,o folosesc mereu când caramelizez zaharul pentru ca nu se lipeste.
Am pus craticioara la foc mic.Am lasat zaharul sa se caramelizeze,nu am amestecat,doar am mai scuturat câte putin cratita pentru ca zaharul sa se caramelizeze uniform.
In aceasta etapa va trebui sa fiti foarte atenti,sa lasati zaharul doar pâna ce are culoarea chihlimbarului,adica usor maroniu,altfel în câteva secunde zaharul se poate arde si va primi un gust amarui.
Când zaharul s-a caramelizat,am luat cratita de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete.
Mare atentie sa nu va ardeti cu zaharul fierbinte.
Am pus craticioara din nou pe foc si am amestecat usor cu o lingura de lemn pâna ce compozitia a devenit omogena si zaharul a început sa se înmoaie.
In aceasta etapa veti observa ca untul topit se va separa de zahar,dar pe masura ce acesta se va topi cele doua ingrediente se vor omogeniza.
Am luat iarasi de pe foc si am adaugat usor smântâna pentru frisca.
Am pus iarasi pe foc si am lasat sa fiarba pâna ce zaharul s-a topit complet si compozitia s-a îngrosat putin.
In acest moment am adaugat si sarea.
Sarea doar va accentua gustul caramelului,de aceea nu trebuie sa exagerati cu cantitatea folosita.
Am pus cratita în care am pregatit caramelul într-un vas mai mare în care am pus apa rece si am amestecat cu o lingura de lemn pâna ce caramelul s-a racit.
Pe masura ce se raceste,el se va si îngrosa.
La fel se va întâmpla daca-l pastrati la frigider.
Daca aveti nevoie sa fie mai fluid,e suficient sa-l puneti într-un vas cu apa fierbinte.
Poftă bună !!!