Am planuit acest tort cu mult timp in urma si l-am facut de SF. Gheorghe pentru ca am doi sarbatoriti in familie.
Eu l-am facut cu gelatina, la rece, in reteta initiala este copt cu oua. Am mai schimbat pe ici pe colo dar gustul cred ca este acelasi.
Este un tort foarte satios, asa ca o felie subtirica ne va satisface pofta si de ciocolata si de cafea :-) .
Macinam biscuitii in robotul de bucatarie si apoi adaugam untul topit dupa care omogenizam bine.
Ungem forma de tort cu inel detasabil cu ulei atat pe fund cat si pe margini dupa care o tapetam cu hartie de copt. Pe baza vom pune o hartie mai mare cu vreo 4 cm, pe care o vom indoi spre exteriorul bazei. Astfel cheesecakul nu se va lipi deloc de margini si se va scoate foarte usor din forma.
Punem biscuitii in forma si ii presam cu mana si pe baza si pe parti. Daca vi se pare complicat sa ii presati pe parti, puteti sa puneti doar pe baza, dar numai 200 gr. si injumatatiti cantitatea de unt.
Coacem blatul de biscuiti in cuptorul preincalzit la 180ºC pentru 10 minute.
Ganache:
Punem frisca lichida intr-o craticioara pe foc mic si o infierbantam. Cand este fierbinte, o tragem de pe foc si adaugam ciocolata taiata bucatele mici, o lasam un minut sa se inmoiae apoi amestecam cu o spatula pana cand se omogenizeaza cu frisca si devine lucioasa.
Cand are o temperatura suportabila la deget, turnam jumatate din crema peste baza de biscuiti si dam la rece pentru cel putin o ora. Restul de ganache il oprim pentru ornat.
Crema de branza: o facem in timp ce se raceste crema ganache.
Punem gelatina la inmuiat in 60 ml apa rece. Dupa hidratatre se inmoaie pe baie de aburi sau se incalzeste cca. 30 de secunde la microunde ca sa se dizolve bine.
Nota: in general cand facem o crema care se va refrigera (ca la cheesecake sau diplomat de exemplu, sau crema de iaurt) se va dizolva gelatina cum am mentionat mai sus.Daca gelatina se incorporeaza intr-o crema calda, nu este nevoie sa o dizolvati, ea se va dizolva singura in crema calda.
Scoatem branza din frigider cu 1 ora inainte sa fie cat de cat la temperatura camerei. Daca aveti robot de bucatarie, nu este neaparat nevoie.
O taiem cubulete si o punem in robot si o mixam foarte bine, oprind din cand in cand robotul sa curatam marginile cu o paleta.
Cand este omogena, adaugam zaharul si mixam foarte bine pana cand s-a dizolvat zaharul. Recomand sa puneti 200 de gr de zahar si sa gustati, daca mai trebuie mai puneti si restul. Se pot pune pana la 300 de gr zahar, eu am pus 300 dar mi s-a parut cam prea dulce. De aceea am si scris la ingrediente 250 de grame.
Adaugam apoi cafeaua si esenta de vanilie si la sfarsit gelatina hidratata.
Batem si frisca iar cand crema de branza este gata, o rasturnam intr-un castron incapator si adaugam frisca pe care o incorporam cu un tel in forma de para.
Asamblare cheesecake:
Turnam peste crema ganache crema de branza si bagam cheesecakeul la frigider cel putin 5 ore, sau peste noapte.
Cand s-a racit bine si s-a intarit, il putem scoate din forma detasabila.
Scoatem cu grija hartia de pe parti apoi punem cheesecakul pe suportul de tort cu tot cu baza tapetata cu hartie.
Cu ajutorul unui cutit cu lama lata vom ridica putin cheesecakul (il bagam pe sub el si il ridicam usor) si cu cealata mana scoatem baza cu hartia de copt. Cel mai bine ar fi sa fie doua persoane cand faceti treaba asta! O persoana tine cheesecakul si celalata scoate hartia
Il ornam cu ganachul ramas (care trebuie sa fie la temperatura camerei) sau cu frisca.
Este o combinatie perfecta intre aroma de cafea si ciocolata!
Parerea mea sincera este ca se poate face numai din jumatate din cantitatile date, intr-o forma de 18 cm diametru pentru ca este destul de concentrat!
Pofta buna pofticiosilor!
1
Blatul de biscuiti se poate face doar din 200 gr biscuiti, dar nu se va intinde si pe peretii formei, se va presa doar pe baza.
2
In blat se pot pune si nuci macinate fin, aprox 70 - 100 gr si crestem cantitatea de unt cu 30 de gr
3
Se poate creste si cantitatea de frisca dupa preferinte cat si cantitatea de zahar (mai mult sau mai putin)