mama a luat reţeta de a o vecină din Ardeal.... sper să fie ardelenească reţeta, asta pentru a nu induce în eroare lumea :D:D...interzis doamnelor :D bombă calorică :D:D eu doar am tocat organele şi am fiert orezul... mama a făcut restul...
Organele se spală bine în câteva ape reci pentru a scoate tot sângele. Rinichii se taie în două şi iei toate pieliţele de pe el, albul ăla se curăţă.
După aia punem organele la fiert şi se dau la răcit după ce au fiert bine.
Între timp tăiem carnea de porc cu buleţe şi o facem jumări. Untura lăsată de jumări se va folosi la compoziţie. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte în untură.
Ceapa şi jumările se dau şi ele la răcit.
Orezul se fierbe cu două ceşcuţe de apă şi puţină sare, până orezul absoarbe apa, iar după aia dăm orezul la răcit.
Organele răcite se taie cubuleţe.
Amestecăm organele cu orezul, jumările, untura şi ceapa călită.
Punem sare, piper, boia şi cimbru. Toate condimentele se pun după gust.
Maţele se spală foarte bine şi apoi le umplem cu amestecul de caltaboş. Maţele le coasem pe unde mai sunt rupte şi la capete.
Se pune apă la fiert cu puţină sare, suficient de multă cât să stea tot caltaboşul în ea. Când apa clocoteşte bine, adăugăm încet caltaboşul şi-l fierbem. Caltaboşii se fierb unul câte unul. Când caltaboşul se umflă puţin se înţeapă uşor cu o scobitoare, pentru a ieşi grăsimea din el şi să nu crape(se înţeapă de câte ori se umflă).
Se lasă la fiert la foc mic până când fierbe bine, vreo 45 de minute. Se scoate uşor din apă.
Se serveşte atât cald cât şi rece.
Poftă bună!