Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama

de ionix in Mezel de casa, 4 Ian 2011 | 19126 vizualizari

 

mama a luat reţeta de a o vecină din Ardeal.... sper să fie ardelenească reţeta, asta pentru a nu induce în eroare lumea :D:D...interzis doamnelor :D bombă calorică :D:D eu doar am tocat organele şi am fiert orezul... mama a făcut restul...

 

INGREDIENTE

  • organele de la un porc (ficatul, plămânii, rinichii)
  • maţe pentru caltaboş
  • 500 g carna de porc mai grăsuţă
  • untura care a ieşit din jumări
  • o ceşcuţă cu orez
  • o lingură cu boia dulce
  • 3 cepe
  • sare, piper 
  • puţin cimbru
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama:

Organele se spală bine în câteva ape reci pentru a scoate tot sângele. Rinichii se taie în două şi iei toate pieliţele de pe el, albul ăla se curăţă.

După aia punem organele la fiert şi se dau la răcit după ce au fiert bine.

Între timp tăiem carnea de porc cu buleţe şi o facem jumări. Untura lăsată de jumări se va folosi la compoziţie. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte în untură.

Ceapa şi jumările se dau şi ele la răcit.

Orezul se fierbe cu două ceşcuţe de apă şi puţină sare, până orezul absoarbe apa, iar după aia dăm orezul la răcit.

Organele răcite se taie cubuleţe.

Amestecăm organele cu orezul, jumările, untura şi ceapa călită.

Punem sare, piper, boia şi cimbru. Toate condimentele se pun după gust.

Maţele se spală foarte bine şi apoi le umplem cu amestecul de caltaboş. Maţele le coasem pe unde mai sunt rupte şi la capete.

Se pune apă la fiert cu puţină sare, suficient de multă cât să stea tot caltaboşul în ea. Când apa clocoteşte bine, adăugăm încet caltaboşul şi-l fierbem. Caltaboşii se fierb unul câte unul. Când caltaboşul se umflă puţin se înţeapă uşor cu o scobitoare, pentru a ieşi grăsimea din el şi să nu crape(se înţeapă de câte ori se umflă).

Se lasă la fiert la foc mic până când fierbe bine, vreo 45 de minute. Se scoate uşor din apă.

Se serveşte atât cald cât şi rece.

 Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

ionix 1

05.01.2011, 10:11

Ruxy... de aia am zis că dau vina pe vecină acum nici nu mai ştii cum şi de unde hehehe oricum, băieţii au păpat tot... eu am păpat tobă

Cris...

kamy 1

05.01.2011, 19:09

5f

adry88 1

04.06.2011, 10:10

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Caltabos a la Costi