Inca una din retetele tipice portugheze, avand la baza pestele. Normal reteta se face cu diferite tipuri de peste, dar eu am facut o varianta cu pestele cod bacalhau-uscat. A iesit un fel de papricas romanesc de cartofi, o mancare usoara si cu un gust deosebit de peste.
Felul acesta de mancare se face inainte de a fi servit cu o ora. Pestele trebuie sa fie deja inmuiat in apa si desarat.
Cartofii ii curatam si ii taiem rondele mai groase. Sunt de preferat cartofii rosii. Ardeii se taie felii potrivite, ceapa se taie julien, rosiile la fel, felii mai subtiri, iar rosiile din conserva se zdrobesc usor cu mana.
Intr-o oala cu peretii nu foarte inalti, dar sa fie destul de incapatoare punem pe fund putina ceapa taiata rondele, felii de rosii, dafin, patrunjel verde si putin din ardeiul feliat. Punem un strat de cartofi, apoi bucatile de peste. Urmeaza rosiile din conserva zdrobite si repetam cu cartofi, ceapa, ardei, dafin, patrunjel verde si iar peste. Alternam, ultimul strat trebuie sa fie de cartofi si rosii. Nu uitam sa presaram cu sare la fiecare strat si cu ulei de malsine. Turnam ulei de masline cu generozitate si vinul si punem la foc mediu acoperind vasul, fara a amesteca deloc! In 30-35 minute e gata si luam de pe foc. Dupa 20 minute cand a stat la odihnit servim cu grija.
1
Puteti inlocui codul cu alt tip de peste.