Ne plac mâncărurile din cartofi, mai ales dacă sunt preparate cu lactate sănătoase și naturale. Exact asta am făcut în urmă cu câteva zile: o garnitură ușoară, sănătoasă și plăcută, care poate fi servită și ca fel principal mai simplu și nepretențios, alături de 2-3 linguri de iaurt gras.
Cartofii se spală, se fierb în coajă și când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc.
Cât timp fierb cartofii, se alege, se spală, se zvântă mărarul și se taie fin, iar telemeaua se dă prin răzătoarea mică.
Se pasează cartofii și se adaugă: untul moale, oul, telemeaua rasă, făina și mărarul tocat. Se omogenizează compoziția și se condimentează cu sare și piper, după gust.
Din compoziție se ia câte o lingură încărcată și se formează bulgărași, tăvălindu-i prin pesmet. Se procedează la fel până ce se termină toată compoziția și bulgărașii se depun pe o farfurie unsă cu ulei. Se dă farfuria cu bulgărași la frigider, până ce se face sosul alb.
Se prepară sosul alb, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-din-smantana-si-cascaval-87887.html și se toarnă fierbinte într-o tavă termorezistentă, unsă cu unt în prealabil și tapetată cu pesmet.
Se lasă sosul să se răcorească puțin, după care se pun bulgărașii în tavă și se dau la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenesc. Sosul va fi absorbit de bulgărași, care vor căpăta un gust foarte bun.
Când bulgărașii sunt rumeniți, se scoate tava din cuptor și se servesc ca garnitură la un preparat de carne slabă. Se presară cu pătrunjel tocat.
Cine vrea, poate servi acești bulgărași ca fel principal, la cină, cu 2-3 linguri de iaurt gras.
1
Faceți mai întâi bulgărașii de cartofi și dați-i la frigider, până ce preparați sosul.
2
În funcție de dimensiunea oului, dar și de temperatura din bucătărie (care poate topi untul) compoziția poate fi moale și lipicioasă, dar nu suplimentați cantitatea de făină, ca să nu devină tari, după preparare.
3
Tăvăliți prin pesmet bulgărașii, luați cu lingura din compoziție, ca să nu fie lipicioși. Aspectul lor nu va fi neted, ci încrețit.
4
Pentru sos, urmați recomandările de la link-ul postat.
5
Lăsați sosul 1-2 minute să se răcorească, înainte de a adăuga bulgărașii.
6
Dacă vreți să rămână sos în tavă, bulgărașii nu vor avea timp să se rumenească.
7
Presărați pătrunjel tocat, la servire.
8
Ca fel principal, la cină, serviți bulgărașii cu 2-3 linguri de iaurt gras.