Acest desert numit si Aşure este un preparat tradiţional turcesc.
1.Seara puneti la inmuiat in boluri diferite nautul, griul si orezul.(nu uitati sa le spalati foarte bine inainte cu apa rece)
2.Dimineata:
-Smochinele, caisele si cojile de portocala le puneti in apa calda timp de o jumatate de ora.Le scurgeti de apa,le puneti intr-un bol,dar nu aruncati apa in care s-au inmuiat.
-Scurgeti apa in care a stat nautul,apoi puneti 3,5 litri de apa peste el si lasati sa fiarba la foc potrivit timp de 60 minute.In 750 ml de apa fierbeti graul si orezul,amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi, pana ce se inmoaie,apoi adaugati apa in care s-au inmuiat fructele uscate,zaharul,fisticul,alunele si semintele de pin.Lasati sa fiarba la foc mic 30 minute,apoi adaugati fructele inmuiate,nautul si mai fierbeti 15 minute.
3.Dupa ce trageti dupa foc adaugati apa de trandafiri.
4.Cand budinca este rece o puneti in boluri si o decorati cu fulgi de migdale.(puteti pune si cateva boabe de rodii,eu nu am avut…)
Pofta buna!